Logo
Cheval Blanc Vidensbank
Æg

Råvareleksikon

Æg

Køkkenets bindemiddel. En balancegang mellem klima, etik og funktionalitet.

01

Det Alsidige Protein

Æg er uundværlige i det professionelle køkken. De binder, hæver, emulgerer og beriger. Men som animalsk produkt har de et aftryk, vi skal forholde os til.

Med 4.8 kg CO₂e pr. kg ligger æg i mellemklassen – lavere end kød, men højere end planter. Den store forskel ligger i dyrevelfærden. Fra burhøns til økologiske frilandshøns er der en verden til forskel i dyrenes livskvalitet.

Ernæringsmæssigt er æg en kraftpakke med komplet protein, D-vitamin og B12. Udfordringen er at bruge dem med omtanke og vælge produktionsformer, der respekterer dyret.

Miljøprofil

Ægproduktionens primære miljøbelastning kommer fra foderproduktion (soja/korn). Vandforbruget er relativt højt, men arealforbruget er moderat.

CO₂ Aftryk
4.8 kg/kg
Vandforbrug
3,265 L/kg
Æg
Kylling (Reference)

Produktionsformer

Klimaaftrykket er næsten ens, men dyrevelfærden varierer enormt. Vælg med hjertet.

🐓
Anbefaling
Øko / Friland
🚫
Buræg 4.8 kg CO₂e

Ingen plads, ingen natur. Undgå fuldstændigt.

🏠
Skrabeæg 4.9 kg CO₂e

Indendørs, men fritgående. Acceptabelt minimum.

🌿
Frilandsæg 5.0 kg CO₂e

Adgang til udeareal. God dyrevelfærd.

🌱
Økologiske Æg 5.2 kg CO₂e

Økologisk foder, mere plads, ingen pesticider. Det bedste valg.

I Køkkenet

Æg kan erstattes eller strækkes i mange sammenhænge uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Tofu Scramble

Tofu Scramble

Silken tofu med gurkemeje og sort salt (kala namak). Ligner og smager som røræg, men med halvt klimaaftryk.

Aquafaba

Aquafaba (Kikærtevand)

Pisket kikærtevand erstatter æggehvider i marengs og mousse. Gratis ressource med 90% lavere aftryk.

Hørfrøslim

Hørfrøslim

Knuste hørfrø i vand. Perfekt bindemiddel i bagværk og fars. Rig på omega-3 og fibre.

Beregn Din Besparelse

Se effekten af at reducere ægforbruget

80
Månedlig besparelse
0 kg CO₂e
Årlig besparelse
0 kg CO₂e