Råvareleksikon
Frugt
Naturens slik. Fra danske æbler til eksotiske fristelser. Transporten afgør klimaregnskabet.
Den Lange Rejse
Frugt er sundt, lækkert og farverigt. Men klimaaftrykket varierer enormt afhængigt af, hvordan frugten er kommet frem til dit køkken.
Et dansk æble i sæson har et minimalt aftryk. En banan, der er sejlet fra Sydamerika, er også overraskende klimavenlig. Men sarte bær eller eksotiske frugter, der er fløjet ind for at holde sig friske, er klimasyndere på niveau med kød.
Kunsten er at følge sæsonen – og når vi skal have det eksotiske, skal vi vælge de robuste typer, der tåler turen med skib.
Miljøprofil
Transportformen er nøglen. Flytransport udleder op til 50 gange mere CO₂ end skibstransport.
Dansk Sæson
Den danske frugtsæson er kort, men intens. Udnyt den til fulde.
Stop Spildet
Frugt er en af de kategorier med størst madspild. Brug det hele.
Den Brune Banan
Overmodne bananer er guld værd i kager, pandekager eller frosset ned til smoothies.
Sylt & Henkog
Gem sommerens bær på glas. Syltetøj, saft eller fermenteret frugt til det salte køkken.
Brug Skrællen
Citrus-skaller (øko) kan tørres til pulver, kandiseres eller bruges i sirup.
Transport-Beregner
Se forskellen på fly og skib