Logo
Cheval Blanc Vidensbank
Kakao

Råvareleksikon

Kakao

En luksusvare med en bagside. Højt klimaaftryk og risiko for afskovning kræver omtanke.

01

Den Bitre Sandhed

Chokolade elskes verden over, men kakaoproduktionen er en af de største drivkræfter bag afskovning i Vestafrika.

Med et klimaaftryk på ca. 25 kg CO₂e pr. kg kakaopulver er det en af de mest belastende plantebaserede fødevarer. Det skyldes primært ændringer i arealanvendelse (skovrydning) og lavt udbytte.

Men kakao kan dyrkes bæredygtigt i agro-forestry systemer, hvor kakaotræer vokser i skyggen af andre træer. Det bevarer biodiversitet og binder kulstof.

Miljøprofil

Kakao scorer højt på næsten alle parametre, især arealanvendelse og biodiversitetstab (pga. afskovning).

CO₂ Aftryk
25 kg/kg
Afskovning
Høj Risiko
Kakao
Kaffe (Ref)

Vælg Klogt

Kvalitet frem for kvantitet. Mørk chokolade giver mere smag og sundhed for samme klimaaftryk.

🍫
Anbefaling
70%+ & Fairtrade
🍫
Mørk Chokolade (70%+) Bedste valg

Højt kakaoindhold, mindre sukker/mælk. Mætter mere, så man spiser mindre.

🥛
Mælkechokolade Højt aftryk

Klimaaftryk fra både kakao og mælkepulver. Ofte lav kvalitet.

🥣
Kakaopulver Rent produkt

Højt aftryk pr. kg, men bruges i små mængder. Vælg altid økologisk.

I Køkkenet

Brug kakao som et krydderi – det kan mere end bare kage.

Det Salte Køkken

I Det Salte Køkken

En smule mørk chokolade eller kakao i chili con carne eller vildtsauce giver dybde og umami.

Nibs

Kakaonibs

Ristede, knuste kakaobønner. Knasende tekstur uden sukker. Perfekt topping til grød eller salat.

Drikke

Varm Kakao

Lav den på havremælk og god kakao. Tilsæt krydderier som kanel eller chili for at strække smagen.

Beregn Dit Aftryk

Hvad betyder dit chokoladeforbrug?

100
Årligt aftryk
0 kg CO₂e
Svarer til kørsel
0 km