Logo
Cheval Blanc Vidensbank
Mælk

Råvareleksikon

Mælk

Hverdagsproduktet under lup. Fra konventionel til plante-baseret – valget betyder mere end du tror.

01

Det Hvide Guld?

Mælk er en fast bestanddel af dansk madkultur. Men med et klimaaftryk på ca. 3 kg CO₂e pr. liter (for komælk) er det en betydelig post i kantinens regnskab.

Køer udleder metan, en potent drivhusgas. Samtidig kræver foderproduktion store arealer. Plantebaserede alternativer som havre- og sojamælk har typisk et aftryk, der er 3-4 gange lavere.

Men mælk er også en vigtig kilde til calcium og protein. Udfordringen er at finde balancen – at bruge komælk hvor smagen er afgørende, og alternativer hvor de kan bære det.

Miljøprofil

Komælk har et markant højere aftryk end plantemælk på både CO₂, vand og areal.

CO₂ Aftryk (Ko)
3.0 kg/L
CO₂ Aftryk (Havre)
0.9 kg/L
Komælk
Havremælk

Alternativerne

Markedet for plantemælk eksploderer. Her er overblikket.

🌾
Anbefaling
Havremælk (Dansk)
🌾
Havremælk 0.9 kg CO₂e/L

Lavt aftryk, god smag i kaffe, kan dyrkes i Norden.

🌱
Sojamælk 1.0 kg CO₂e/L

Højt proteinindhold. Vælg europæisk soja for at undgå regnskovsproblematik.

🐄
Komælk 3.0 kg CO₂e/L

Højt aftryk. Brug med omtanke og undgå spild.

I Køkkenet

Mælk giver fylde og binder retter sammen. Men kan det erstattes?

Kaffe

I Kaffen

Havremælk "Barista" skummer godt og har en sødme, der passer perfekt til kaffe.

Bagning

Bagning

I gærdej og kager kan plantemælk erstatte komælk 1:1 uden problemer.

Saucer

Saucer & Gryderetter

Sojamælk eller havrefløde giver god cremethed. Pas på med at koge for hårdt (kan skille).

Beregn Besparelsen

Hvad sker der, hvis vi skifter til plante-mælk?

100
Ugentlig besparelse
0 kg CO₂e
Årlig besparelse
0 kg CO₂e