Logo
Cheval Blanc Vidensbank
Ost

Råvareleksikon

Ost

Koncentreret smag – og koncentreret klimaaftryk. Lær at bruge ost som krydderi frem for hovedingrediens.

01

Det Skjulte Aftryk

Ost er i bund og grund koncentreret mælk. Der går ca. 10 liter mælk til 1 kg ost. Derfor er klimaaftrykket højt – ofte højere end svinekød og kylling.

Gennemsnittet ligger på ca. 11 kg CO₂e pr. kg ost, men det varierer. Faste oste kræver mere mælk end bløde oste som mozzarella og hytteost.

I det grønne køkken handler det om at maksimere smagen. En lille mængde lagret parmesan kan give mere umami end en stor mængde mild ost. Brug ost strategisk som smagsgiver, ikke som fyld.

Miljøprofil

Ost har et højt aftryk på grund af den store mængde mælk, der kræves. Vand- og arealforbruget følger mælkeproduktionen.

CO₂ Aftryk (Fast Ost)
11.0 kg/kg
CO₂ Aftryk (Mozzarella)
6.0 kg/kg
Fast Ost
Kylling (Ref)

Ostetyper

Ikke al ost er lige klimabelastende. Blødere oste kræver mindre mælk.

🧀
Strategi
Vælg Smagfuldt
🥗
Hytteost & Mozzarella 4-6 kg CO₂e/kg

Højt vandindhold betyder mindre mælk pr. kg ost. God proteinkilde.

🇬🇷
Feta & Salatost 8-9 kg CO₂e/kg

Mellemkategori. Brug som smagsgiver i salater.

🧀
Fast Ost (Cheddar/Parmesan) 11-13 kg CO₂e/kg

Kræver meget mælk. Brug revet i små mængder for maksimal umami.

I Køkkenet

Brug ost som det "hemmelige krydderi" der løfter grøntsagsretter.

Umami

Umami-booster

Lidt parmesan eller vesterhavsost i en risotto eller pasta giver dybde uden store mængder kød.

Gratinering

Gratinering

Bland ost med rasp eller nødder for at strække den og få en sprødere overflade.

Salater

Fyld & Tekstur

Hytteost eller feta giver mæthed og protein i grønne salater.

Beregn Besparelsen

Se effekten af at reducere osteforbruget eller skifte type

20
mod
Månedlig besparelse
0 kg CO₂e
Årlig besparelse
0 kg CO₂e