Logo
Cheval Blanc Vidensbank
Rodfrugter

Råvareleksikon

Rodfrugter

Jordens guld. Robust, lokalt og fyldt med smag og næring.

01

Vinterens Forråd

Gulerødder, rødbeder, pastinakker og selleri har været grundpillen i nordisk madkultur i århundreder. Og med god grund.

Med et klimaaftryk på kun 0.3 kg CO₂e pr. kg er rodfrugter blandt de mest bæredygtige råvarer, vi har. De kan dyrkes på friland i Danmark og opbevares hele vinteren uden energikrævende køling.

De er naturens egne vitaminpiller, pakket med fibre, antioxidanter og komplekse kulhydrater, der giver stabil energi. Fra sprøde råkostsalater til dybe, karamelliserede ovnretter – rodfrugter kan det hele.

Miljøprofil

Rodfrugter er ekstremt ressourceeffektive. De udnytter jordens næring optimalt og kræver minimal transport og emballage.

CO₂ Aftryk
0.3 kg/kg
Madspild
Lavt (lang holdbarhed)
Rodfrugter
Grøntsager (Gns)

Sæson & Lager

Høstes i efteråret, men er tilgængelige hele året takket være unikke opbevaringsegenskaber.

📦
Lagerfast
Op til 6 mdr
JanFebMarAprMajJun JulAugSepOktNovDec
Fra Lager (Dansk) Nyhøstet (Dansk)

I Køkkenet

Sødme, jordforbindelse og tekstur. Rodfrugter kan tilberedes på utallige måder.

Råkost

Råt & Sprødt

Julienne eller tynde bånd. Bevarer maksimal knas og friskhed. Perfekt modspil til fede retter.

Bagt Rødbede

Bagt & Karamelliseret

Varmen fremhæver den naturlige sødme. Glasér med honning eller balsamico for ekstra dybde.

Pickles

Syltet & Fermenteret

Syltede rødbeder eller fermenterede gulerødder. Syre og umami der forlænger sæsonen.

Beregn Din Besparelse

Se effekten af at bruge flere rodfrugter

50
Månedlig besparelse
0 kg CO₂e
Årlig besparelse
0 kg CO₂e