Logo
Cheval Blanc Vidensbank
Skaldyr

Råvareleksikon

Skaldyr

Havets klimadukse. Muslinger og østers tilbyder tårnhøj smag med minimalt aftryk.

01

Naturens Vandrensere

Skaldyr, især muslinger og østers, er unikke i fødevareverdenen. De kræver ingen foder, intet ferskvand og optager faktisk CO₂ til deres skaller.

Med et klimaaftryk helt ned til 0.5 kg CO₂e pr. kg er blåmuslinger en af de mest bæredygtige animalske proteinkilder, der findes. De lever af at filtrere havvandet for alger, hvilket aktivt forbedrer vandkvaliteten i fjordene.

Rejer har et højere aftryk, især hvis de er fra tropisk opdræt (mangrove-problematik) eller bundtrawlet. Derfor er valget af art og oprindelse afgørende for bæredygtigheden.

Miljøprofil (Muslinger)

Muslinger scorer exceptionelt lavt på alle parametre. De har negativ eutrofiering (de renser vandet), minimalt arealforbrug (lineopdræt) og meget lavt CO₂-aftryk.

CO₂ Aftryk
0.5 kg/kg
Vandrensning
50L pr. dag
Muslinger
Gennemsnit (Kød)

Sæson & Tilgængelighed

Muslinger er bedst i de kolde måneder ("måneder med R"). Om sommeren gyder de og er mindre kødfulde.

🌊
Højsæson
Sep - Apr
JanFebMarAprMajJun JulAugSepOktNovDec
Blåmuslinger (Dansk)

I Køkkenet

Skaldyr tilføjer umami og elegance. De er hurtige at tilberede og fungerer perfekt som smagsgivere.

Dampede Muslinger

Dampet

Klassisk Moules Marinières. Hvidvin, urter og fløde. Hurtigt, billigt og luksuriøst.

Skaldyrsbisque

Bisque & Fond

Skallerne giver intens smag. Udnyt rejeskaller og muslingevand til saucer og supper.

Røgede Rejer

Røget & Grillet

Grillede jomfruhummer eller røgede rejer. Røg og varme fremhæver sødmen i kødet.

Beregn Din Besparelse

Se effekten af at skifte til skaldyr

100
Månedlig besparelse
0 kg CO₂e
Årlig besparelse
0 kg CO₂e