Logo
Cheval Blanc Vidensbank
Food Waste Definition

Hvad er
Madspild?

"Spiseligt eller ej?"

Vi skelner mellem madspild og madaffald. I Danmark smider vi hvert år ca. 873.000 ton mad ud. Det svarer til 261 kg pr. indbygger. Madspild er det, der kunne være spist. Madaffald er skræller, ben og kaffegrums.

Madspild

Brød der er blevet tørt, rester fra buffeten, eller grøntsager der er blevet bløde. Alt det, der burde have mættet en mund, men endte i skraldespanden.

Madaffald

Det uundgåelige affald fra madlavningen. Æggeskaller, bananskræller og kyllingeben. Dette kan ikke undgås, men det kan genanvendes til biogas.

Hvor sker spildet?

  • Storkøkkener: Sektoren står for ca. 30.000-40.000 ton madspild årligt.
  • Lageret: Varer der bliver for gamle før brug.
  • Produktionen: Afskær og fejltilberedninger.
  • Buffeten: Mad der er sat frem, men ikke spist.
  • Tallerkenen: Mad gæsten tager, men levner.

Kilde: Miljøstyrelsen & Landbrug & Fødevarer (2024)

"Mål det"

For at bekæmpe madspild skal vi vide, hvor det opstår. Derfor vejer og registrerer vi vores spild.